Hoewel het een veiliger beroepskeuze lijkt in vergelijking met industriële banen, zijn er toch risico’s verbonden aan kantoorfuncties. Van houdingsproblemen tot RSI, kantoorpersoneel loopt risico op allerlei gevaren door zwaar tillen, slechte ergonomie, elektrische schokken van IT apparatuur en zelfs af en toe een brandwond door een gemorste koffie. Dit zijn enkele van de meest voorkomende arbeidsongevallen, en hoe je ze kunt vermijden om te voorkomen dat er later in het leven langdurige problemen ontstaan.

RSI

RSI, of repetitive strain injury, komt vaak voor bij arbeidsongevallen voor kantoorpersoneel en het kan moeilijk zijn om het te diagnosticeren en te beheersen. Activiteiten als typen, schrijven of het gebruik van gereedschap en machines lijken misschien een onschuldige handeling, maar ze kunnen kleine scheurtjes in de spieren en pezen in het lichaam veroorzaken, wat bij herhaling van deze handelingen tot ontsteking en pijn leidt. Repetitieve overbelastingsblessures kunnen voorkomen worden door regelmatig te pauzeren en ervoor te zorgen dat de apparatuur die je gebruikt geschikt is voor je lichaam, zoals bureaus en computerschermen op de juiste hoogte voor je instellen om onhandige bewegingen tot een minimum te beperken. Regelmatig bewegen, zoals pauzes nemen om rond te lopen, kan ook helpen door de spieren die je in de loop van de dag gebruikt af te wisselen.

Rugpijn

De hele dag aan een bureau zitten of zware dozen tillen kan je rug belasten. Het komt vaak voor dat kantoorpersoneel last krijgt van werkongevallen zoals – hernia’s, beknelde zenuwen onderaan de nek, of overbelasting van de onderrug door onhandig zitten. Of van het zitten in ongemakkelijke stoelen. Als dit over een lange periode gebeurt, kan het chronische pijn veroorzaken en ernstige gevolgen op lange termijn hebben. Inactiviteit is een van de voornaamste oorzaken van overbelasting van de rug, volgens James Shorthouse, een vooraanstaande chiropractor in Caterham.

“Als je zit, gaan er ongeveer 4,5 keer zoveel drukkrachten door je lumbale wervelkolom in vergelijking met staan. Ongeveer 11 keer meer in vergelijking met liggen.” – James Shorthouse, Elms Chiropractic.

Regelmatig pauzes nemen kan dus helpen om je rug te versterken en de spieren te strekken. Ook zit-sta bureaus kunnen gunstig zijn om je actief te houden en rugpijn te voorkomen. Hoewel zit-sta bureaus steeds meer een trend worden, zijn ze niets nieuws – Winston Churchill werkte van een staand bureau en is maar één opmerkelijke zit-sta bureau gebruiker.

Vermoeide ogen

Iedereen die wel eens lang naar een computerscherm heeft zitten staren, weet het. Vermoeide ogen kunnen pijnlijk zijn en tot hoofdpijn en migraine leiden. De reden voor vermoeide ogen is dat door het turen naar een computer onze knippersnelheid afneemt. Dit verhindert dan dat de ogen volledig gehydrateerd blijven. Droge ogen kunnen wazig zien, vermoeidheid en ongemak veroorzaken, en op lange termijn zichtproblemen.

Het is echter ook gedeeltelijk te wijten aan het feit dat het niet de bedoeling is dat we ons zo hard en zo lang op één ding concentreren. Als je niet van je computer. of bureau weg kunt, probeer dan in plaats daarvan een paar minuten rond te kijken. Concentreer je op voorwerpen van verschillende lengte – van dichtbij, ver weg, en ook in het midden.

Kantoorwerkers moeten ervoor zorgen dat ze altijd met voldoende verlichting werken, dat de hoek en afstand van hun beeldscherm tussen 50-60 cm van de ogen is, en dat de helderheid goed ingesteld is om loensen naar het scherm te voorkomen.

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt dat de nervus medianus bekneld en samengedrukt raakt. Deze zenuw loopt van de pols naar de hand en kan ongelooflijke pijn veroorzaken. De pijn ontstaat als hij bekneld raakt door het herhaaldelijk buigen van de pols of door het regelmatig gebruiken van trillende elektrische gereedschappen.

Carpaal tunnel syndroom kan pijn en ongemak veroorzaken, en ook tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers. Als je vatbaar bent voor carpale tunnel, of een baan volbrengt die je in gevaar brengt, kunnen polssteunen helpen om de belasting te verminderen. Regelmatig strekken van de vingers en hand, en om de 10 tot 15 minuten pauze houden kan ook helpen.

Nekpijn

Nekpijn ontstaat door een slechte houding die de rug- en nekspieren kan belasten. Helaas komen nekblessures vaak voor binnen een werkomgeving. Van bureauverwondingen tot uitglijden en vallen, en slechte ergonomische kantooruitrusting. Deze kunnen allemaal schade veroorzaken aan de zachte weefsels van de nek, gespannen ligamenten en gescheurde spieren. Om nekpijn te voorkomen, zorg je ervoor dat je regelmatig strekt en minstens elke 20 minuten beweegt. Je kunt er ook voor zorgen dat je ergonomische kantooruitrusting hebt staan. Zo voorkom je onnodige belasting van de tere spieren in de nek en bovenrug.

Laatste gedachten

Arbeidsongevallen komen misschien vaak voor, maar ze moeten niet te licht opgevat worden. Na verloop van tijd kunnen deze verwondingen en verrekkingen chronisch worden en moeilijker te behandelen. Dus ze vermijden en ze behandelen zodra ze opduiken, helpt om langdurige problemen te voorkomen. Als je vermoedt dat je een werkplekblessure hebt opgelopen, vraag dan onmiddellijk professioneel advies. Praat met je werkgever over de apparatuur die je nodig hebt om je werkomgeving in te richten om te voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan.