Er is een tijd geweest dat er in nagenoeg elke woning wel gebruik werd gemaakt van gordijnen. Vroeger was het aanbod met raamdecoratie op de markt dan ook veel beperkter. Ook in een tijd waarin er wel heel wat alternatieven verkrijgbaar zijn is het zo dat gordijnen nog steeds kunnen rekenen op een uitstekende populariteit. Wat maakt gordijnen nu echter precies zo interessant en zou ook u moeten overwegen om er gebruik van te gaan maken in uw woning? We vertellen er u graag alles over hier op deze pagina.

Welke voordelen zijn er verbonden aan het gebruik van gordijnen?

In eerste instantie kan het geen kwaad om even stil te blijven staan bij de verschillende voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van gordijnen in huis. Deze voordelen hebben zowel betrekking tot het visuele als tot het praktische aspect. In eerste instantie zijn er natuurlijk de visuele voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van gordijnen. Gordijnen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende afwerkingen waardoor ze voor elk type woning een visuele meerwaarde kunnen creëren. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat gordijnen ook op praktisch vlak een niet onbelangrijke bijdrage kunnen leveren aan een woning.

Gordijnen staan er om bekend ook de isolatiewaarde van een bepaalde ruimte te kunnen verbeteren. Zo kunnen ze helpen om de warmte in de ruimte tijdens de winter veel langer vast te houden. Het sluiten van de gordijnen in de zomer kan dan weer helpen om de temperaturen in huis niet te hoog te laten oplopen. Nog een praktisch voordeel waar gordijnen over kunnen beschikken is terug te vinden in het verduisterende aspect. Hang verduisterende gordijnen bijvoorbeeld op in de slaapkamer en geniet pas echt van een welverdiende nachtrust!

Moet u, uw gordijnen laten voeren of niet?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is of ze er nu voor moeten kiezen om hun gordijnen te laten voeren of niet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om uw gordijnen te voorzien van een molton of verduisterende voeringstof. Er wordt in de praktijk bijzonder vaak getwijfeld over het al dan niet vereist zijn van een bepaalde voering voor uw gordijnen. Mogelijks kunnen de onderstaande voordelen die aan gordijnen zijn verbonden ervoor zorgen dat u op dit vlak de meest interessante keuze kunt maken.

  • Gevoerde gordijnen staan er om bekend extra warmte- en geluidsisolatie te kunnen realiseren. Dit betekent dat het bij koud weer binnen lekker warm blijft terwijl de temperaturen in de zomer onder controle gehouden kunnen worden.
  • Uw gordijnen voorzien van een verduisterende voeringstof zorgt ervoor dat u een bepaalde ruimte op efficiënte wijze donker kunt maken. Het spreekt voor zich dat er in de praktijk vooral in de slaapkamer voor wordt gekozen om gebruik te maken van verduisterende gordijnen.
  • Gordijnstoffen die tot stand zijn gekomen door middel van (veel) natuurlijke garens zoals met name katoen en linnen staan er om bekend snel te kunnen verkleuren. Het laten voeren van deze gordijnen kan er in de praktijk voor zorgen dat verkleuring tegen kan worden gegaan.
  • Zogenaamde velours gordijnen beschikken over een verfijnde structuur. Dat maakt ze zeer aantrekkelijk, maar ook erg vatbaar voor schade. Door de verfijnde structuur kunnen er namelijk beschadigingen optreden wanneer de gordijnen in contact komen met de ruwe muren. Ook wanneer ze veelvuldig worden aangeraakt voor het openen of sluiten van de gordijnen kan er schade ontstaan. Het laten voeren van deze gordijnen zorgt voor een welkome bescherming.
  • Zou u graag in uw woning willen kunnen genieten van gordijnen die beschikken over een luxe uitstraling? Ook in dat geval kan het aan te raden zijn om deze te laten voeren. Op deze manier kan er namelijk een vollere, zwaardere en chiquere look worden gerealiseerd.

Welke voering kiezen voor uw gordijnen?

Heeft u uiteindelijk de keuze gemaakt om uw gordijnen te laten voeren? In dat geval spreekt het voor zich dat u ook nog een keuze zult moeten maken uit verschillende soorten voeringen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om uw gordijnen te laten voeren met zogenaamde molton. In dit geval wordt er een extra isolatiewaarde gegeven aan uw gordijnen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een verduisterende voeringstof. Het spreekt voor zich dat dit type van voeringstof in het bijzonder interessant is voor in de slaapkamer. Zo zal invallend licht van buitenaf je nachtrust niet langer op negatieve wijze beïnvloeden!

Zijn er ook nadelen verbonden aan gordijnen kopen?

In principe zijn er maar weinig echte nadelen verbonden aan het aanschaffen en implementeren van gordijnen in uw interieur. Waar u wel rekening mee dient te houden heeft betrekking tot het feit dat de lichtinval bij gordijnen niet of nauwelijks kan worden geregeld. Dat is bij bijvoorbeeld jaloezieën en shutters uiteraard wel het geval. U dient zichzelf dan ook altijd de vraag te stellen wat nu precies de belangrijkste reden is voor het kopen van (nieuwe) raamdecoratie. Op basis van deze eisen kan er dan vervolgens worden geconcludeerd of gordijnen voor u een goede keuze kunnen zijn of niet. Let op! Voor gordijnen geldt dat ze doorgaans net wat minder eenvoudig te onderhouden zijn in vergelijking met bijvoorbeeld shutters of jaloezieën. Om gordijnen te wassen dienen ze dan ook wellicht volledig te worden verwijderd waardoor er ook tijdelijk sprake kan zijn van een nagenoeg volledige inkijk in uw woning.

Hoeveel kosten gordijnen?

Last but not least is er natuurlijk ook nog het prijskaartje waar gordijnen over kunnen beschikken. Het is van belang om er rekening mee te houden dat heel wat verschillende factoren de kostprijs van gordijnen kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Het soort stof waar de gordijnen uit zijn vervaardigd;
  • Of er een eventuele voering moet worden voorzien of niet;
  • De afmetingen van de gordijnen;
  • Het type gordijn welke u wenst te kopen;

Gordijnen mogen dan in vergelijking met andere vormen van raamdecoratie doorgaans financieel zeer interessant zijn, het mag duidelijk zijn dat er toch behoorlijk wat zaken het prijskaartje er van stevig kunnen beïnvloeden.