Mentaal gezien waren de afgelopen anderhalf jaar niet de sterkste jaren voor de gemiddelde Nederlander. De corona crisis zorgde ervoor dat het land een beetje vooruit sukkelde en men eigenlijk continu in onzekerheid leefde. Iedere keer wanneer het einde in zicht kwam, kwam er ook weer een nieuwe tegenslag om de hoek kijken. Het feit dat het afgelopen jaar het aantal mensen met psychische klachten enorm hard is gestegen is dan helaas ook geen verrassing te noemen. De kans is dan ook redelijk groot dat je hier het afgelopen jaar mee in aanraking bent gekomen. Omdat dit voor veel mensen een nieuwe ervaring is geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen in de manier waarop jij omgaat met vrienden/familie met psychische klachten.

Luisteren en doorvragen

Luisteren en doorvragen zijn in deze situaties misschien wel de belangrijkste aspecten. Hierin is het luisteren vaak de eerste stap die plaatsvindt. Wanneer iemand kenbaar maakt dat hij/zij niet zo lekker in zijn/haar vel zit, dan dien je hier de tijd voor te nemen en uitgebreid naar het verhaal te luisteren. Probeer hierin door te vragen om zo zoveel mogelijk informatie over de situatie in te winnen. Dit kun je vervolgens meenemen in de toekomst. Wanneer je hem/haar weer ziet kun je vervolgens weer doorvragen en inhaken op de dingen die je onthouden hebt uit het vorige gesprek. Probeer hier overigens niet té vaak over te beginnen. Het is over het algemeen voor mensen ook niet leuk om te praten over het leven als het niet zo lekker loopt.

Samen gezonde dingen doen

Het uitvoeren van gezonde activiteiten zorgt ervoor dat er een gelukshormoon in de hersenen wordt opgewekt. Probeer hier dan ook het voortouw in te nemen. Denk hierbij aan regelmatig samen sporten en samen gezonde gerechten koken. Hier kun je niet alleen jouw naaste mee helpen, maar zal je zelf ook een gezonder mens van worden! Mocht je op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van gezond eten en sporten, bezoek dan eens de website van Human Nature! Hier vind je ontzettend veel informatie omtrent dit onderwerp.