Dreigt jouw cv-ketel ieder moment uit elkaar te vallen? Niets is vervelender als onder een koude douchestraal terecht te komen of in de hele winter in de kou te zitten. Het kan ook zijn dat je merkt dat je cv-ketel ontzettend veel energie vreet? En dat terwijl je net wat beter op het milieu aan het letten was. Goed moment om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Maar waar moet je op letten? In deze blog leg ik je meer uit over belangrijke aspecten die komen kijken bij deze grote aanschaf. Zo hoop ik je te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw wensen en woonsituatie.
Maak de verstandige keuze
Wist je dat je met te lang wachten om een nieuwe cv-ketel te kopen erg veel risico loopt? Bij slijtage is er een verhoogde kans op rookgaslekkages of het ontstaan van koolmonoxide. Erg gevaarlijk in huis! Nu heb ik het nog niets eens over de stijgende energiekosten. De nieuwe hr-ketels zijn tegenwoordig veel efficiënter dan oude ketels. Dat betekend dat je in combinatie met een nieuwe generatie circulatiepomp in staat bent om tot 75% te besparen op je energiekosten. Zo wordt je investering zeker de moeite waard dus.
Welke cv-ketel is geschikt voor mij?
Bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel moet je kijken naar het gewenste vermogen van verwarming (uitgedrukt in kW) en de warm water levering (CW-waarde). Dus de keuze van de cv-ketel hangt of van de hoeveelheid warmte en warm water dat geleverd moet worden in jouw huis. Dit hangt weer af van het formaat van de woning, het type woning en de toegepaste isolatie. Een modern rijtjeshuis verliest bijvoorbeeld veel minder warmte dan een oud vrijstaand huis. Een richtlijn die vaak gebruikt wordt om het benodigde vermogen te bepalen is:
Inhoud woning → vereiste capaciteit
* 250 tot 425 m³ → 18kW
* 425 tot 625 m³ → 24kW
* 625 tot 900 m³ → 30kW
* 900 tot 1.075 m³ → 45kW
Daarnaast kan je ook kijken naar de volgende factoren die van invloed zijn op een cv-ketel:
* energiezuinigheid
* formaat
* rendement
* levensduur
Is de duurste cv-ketel de beste?
Dit betekend dus ook dat de duurste cv-ketel niet de beste cv-ketel is. Duurdere ketels hebben vaak een hogere kW en CW-waarde. Ze warmen je woning snel op en zorgen voor dat het water uit de kraan snel warm wordt, maar ook voor een hoge energierekening. Zonde!